PB201280Vaikus į virtuvę traukia nuo pirmųjų savarankiškų gyvenimo žingsnių, nes čia daug įdomių daiktų, skanėstų, čia tėvai praleidžia daug laiko... Tačiau ūgtelėję daugelis iš jų nustebina tėvus tuo, kad, atsisėdę prie stalo, tik informuoja: noriu valgyti!
Lapkričio 20 d. bendrabutyje vyko praktinis užsiėmimas virtuvėje. Vaikai nekantraudami laukė šios dienos. Šį kartą jie mokėsi kepti sausainius. Pradžioje prisiminėme virtuvės taisykles: apie aštrius įrankius bei atsargumą prie orkaitės, taip pat akcentavome higieninius reikalavimus ( nusiplauti prieš maisto gaminimą ir esant reikalui rankas).

Perskaitėme receptą ir užvirė darbas. Vaikai maišė ir minkė tešlą, formavo įvairius sausainius. Gamindami kalbėjome apie tai, ką jie moka gaminti namuose, kaip padeda virtuvėje tėvams. Pasirodo ne taip paprasta atskirti kiaušinio trynį nuo baltymo ir jį išplakti ... Reikia žinoti kaip minkyti...
Labai nekantriai visi laukė pirmųjų iškeptų sausainiukų. Gardžiavosi jais, gėrė arbatą ir vienbalsiai nutarė, jog pačių kepti sausainiai yra skaniausi.
Svarbiausia vaikams leisti dalyvauti, kurti, improvizuoti, bet laikytis tam tikrų virtuvėlės taisyklių ir nepamiršti skatinti pasitikėjimo savimi. Gaminant kartu su vaikais tuo pačiu tobulinami kiti jų įgūdžiai – spalvų atpažinimo, skaičiavimo, lyginimo, svėrimo. Taip pat vaikai turi galimybę stiprinti smulkiosios motorikos įgūdžius: pjausto, veria, maišo, plaka, tarkuoja ir kitus maisto gaminimo būdus.
Dauguma sveikatos specialistų pritaria, kad vaikai dalyvaudami įvairaus maisto gaminime labiau vertina maistą.

PB201276.JPG PB201280.JPG PB201282.JPG PB201283.JPG pirma.jpg