NugaletojaiBe interneto jau neįsivaizduojamas daugelio gyvenimas. Kiekvieną dieną patikriname daugybę elektroninių žinučių, naršome socialiniuose tinkluose, tikriname elektroninį paštą, ieškome informacijos. Be abejo, internetas vienas iš puikiausių išradimų, padedančių žmonėms, tačiau naršant internete gali kilti ir įvairių pavojų. Ypač daug grėsmių internete kyla vaikams, nes jie dar neturi tiek patirties ir žinių kaip suaugusieji. Labai svarbu šviesti vaikus, kalbėti apie pavojus, kylančius internete, ir būdus, kaip jų išvengti. Norint atkreipti visuomenės dėmesį į skaitmeninius iššūkius ir skatinant saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis vasario 9 d. visame pasaulyje yra švenčiama saugaus interneto diena.

Šiais metais saugaus interneto dieną nuotoliniu būdu minėjo daugiau negu 150 šalių, tarp jų ir Lietuva. Visą savaitę (vasario 8-12 dienomis) mokiniai buvo kviečiami dalyvauti renginiuose, skirtuose skatinti saugumą internete. Prienų „Revuonos“ pagrindinės 4–9 klasių mokiniai prisijungė prie šios iniciatyvos. Vasario 9 d. 15 val. mūsų mokyklos mokiniai dalyvavo tiesioginėje vaizdo transliacijoje „Kuriame saugų internetą kartu“, stebėjo profesionalius debatus ir klausėsi žymių žmonių: dainininkės ir nuomonės formuotojos Dovilės Filmanavičiūtės, aktorių Manto Stonkaus ir Mariaus Povilo Elijaus Martynenko, patarimų, kaip išvengti pavojų, tykančių internete. Mūsų mokyklos 9a klasės mokiniai – Gabija Matuizaitė, Gabija Kazlauskaitė, Ernesta Kirkliauskaitė, Gabrielė Dičkutė, Mingailė Keršulytė ir Karolis Jasiulevičius – dalyvavo debatuose saugaus interneto tema. Visų pirma, mokiniai išsirinko debatų temą „Ar Lietuvos mokyklose turėtų būti numatytos privalomos medijų raštingumo pamokos?” Paskui devintokai išsiaiškino, kokios pagrindinės debatų taisyklės, kokie pagrindiniai etapai. Mokiniai daug diskutavo, galvojo, kaip formuluoti argumentus, ieškojo šaltinių teiginiams pagrįsti. Vasario 12 d. vyko debatai, kuriems vadovavo VDU studentė Ugnė Alaburdaitė, debatų įrašas buvo išsiųstas renginio organizatoriams. Debatams mokinius ruošė informacinių technologijų mokytoja ir pavaduotoja ugdymui Rasa Alaburdienė ir lietuvių kalbos mokytoja Vytautė Kurtovienė.
Kol devintokai ruošėsi debatams, penktokai ir septintokai naudodamiesi Answergarden programa sukūrė žodžių, susijusių su internetu, debesį. Mokiniams padėjo anglų kalbos mokytojos Vidutė Kuzmauskienė ir Adelė Berezovskaja, lietuvių kalbos mokytoja Vytautė Kurtovienė ir kompiuterinių tinklų administratorius Mindaugas Rukas.
Dar viena veikla, į kurią įsitraukė mūsų mokyklos mokiniai, buvo viktorina. 4–6 klasių mokinių komandos stebėjo mokomuosius filmus apie saugų internetą ir atsakinėjo į viktorinos klausimus. 4 klasės komandai vadovavo pradinių klasių mokytoja Neringa Matuizienė, 5 klasės komandai – informacinių technologijų mokytoja Rasa Alaburdienė, šeštokų komandai – fizikos mokytoja Zita Ferevičienė. Galime pasidžiaugti puikiais viktorinos rezultatais – mūsų penktokų komanda „Drugeliai“ tapo respublikinės viktorinos nugalėtoja ir laimėjo droną. Rezultatų skelbimo vaizdo įrašas
Mokiniai, aktyviai dalyvavę saugaus interneto savaitėje, daug sužinojo apie internetą, socialinius tinklus, jie mokėsi atrinkti informaciją, argumentuotai išsakyti nuomonę. Manome, kad tokie renginiai mokiniams ne tik suteikia daug informacijos, bet ir padeda tapti sąmoningais socialinių medijų vartotojais, galinčiais atpažinti grėsmę.

149208446_776657606393582_227800190505077485_n.jpg Nugaletojai.jpg debatai.jpg