IMG 4777Gruodžio 23 dieną „Revuonos“ pagrindinės mokyklos antrokai Prienų krašto muziejuje susėdo prie šv. Kūčių stalo. Edukacinę programą „Kūčių vakarienė“ vedė muziejaus vyr. fondų saugotoja Ernesta Juodsnukytė. Ji papasakojo vaikams apie Kūčių vakarienės papročius ir tradicijas.
Šv. Kūčių vakarą nuo seno daug reikšmės skiriama maistui ir įvairiems ritualams. Prieš sėdant prie Kūčių stalo, reikia išsimaudyti, būti švariems ir siela, ir kūnu. Prie Kūčių stalo sėdama danguje pasirodžius Vakarinei žvaigždei (apie 18–19 val.). Kūčių vakarienė prasideda kalėdaičio, simbolizuojančio santarvę, dalijimusi. Po paplotėlio valgomas obuolys, kuris simbolizuoja Rojaus medį, Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus. Kiekvienam vaikas, kad būtų sveikas ir stiprus, suvalgė po vieną mokytojos padalintą obuolio skiltelę. Po šio ritualo vaikai skanavo virtas bulves su sėmenų druskele. Vėliau vaišinosi silke ir žuvimi. Patiekalai iš silkės ir žuvies priminė apaštalus, kurie buvo žvejai. Mokiniai galėjo paragauti ir kitus tradicinius Kūčių stalo patiekalus: kviečių mišinį, medų, spanguoles, burokėlių mišrainę, spanguolių kisielių. Kiekvienas patiekalas turi simbolinę reikšmę. Na, o pats svarbiausias šventės akcentas yra kūčiukai, senolių vadinami vėlių duonele, ir aguonpienis. Jų paskanavę, pradinukai klausėsi pasakojimų apie Kūčių vakaro burtus.

Po edukacinės programos antrokai grįžo į namus, daug išmokę ir dvasiškai praturtėję. Vaikai sužinojo, kad visa, kas vyksta Kūčių vakarą, turi savo prasmę ir paslaptį. Šv. Kūčių vakarienė – tai susirinkusiųjų prie stalo dvasinis susitelkimas ir pagarba vienas kitam.

IMG_4777.JPG IMG_4781.JPG IMG_4783.JPG IMG_4784.JPG IMG_4785.JPG IMG_4786.JPG IMG_4788.JPG IMG_4789.JPG IMG_4791.JPG IMG_4793.JPG IMG_4795.JPG IMG_4796.JPG IMG_4800.JPG IMG_4801.JPG