WP 20160125 14 39 50 Pro„Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti“, − ši liaudies išmintis tinka žingeidiems, smalsiems vaikams. Esame daug girdėję apie mokslo populiarinimo centrus, kuriuose galima susipažinti su intriguojančiu mokslo pasauliu, todėl ir susiruošėme nuvykti patyrinėti tokiuose mokslo centruose esančią neįprastą aplinką.
Ankstyvą sausio 20 d. rytą penkiasdešimt „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokinių: penktokų, septintokų, aštuntokų, devintokų ir dešimtokų, ir penkios jų mokytojos išvyko į kaimyninę Estiją, Tartu miestą, kuriame yra įkurtas didžiausias Baltijos šalyse AHHAA mokslo centras.

Lietuvoje ir Latvijoje lynojo, o Estijoje mus pasitiko labai graži žiema. Išlipus iš autobuso kuteno švelnus šaltukas, braidėme po dar neištirpusį sniegą, kurio tikrai gausiau iškritę nei pas mus, Lietuvoje. Mokslo centre AHHAA mus svetingai pasitiko centro darbuotojai, studentai, kurie visą laiką mums padėjo pažinti mokslo pasaulį: patarė, pasakojo, demonstravo. Pradžiugino ir eksponatų gausybė, ir galimybė visus juos išbandyti. 3000 kvadratinių metrų salėje visų esančių eksponatų veikimas paaiškintas remiantis gamtos dėsniais.
Ko mes tik neišbandėme: gulėjome ant vinių, klaidžiojome veidrodžių labirinte, stebėjome, kaip iš kiaušinio kalasi viščiukai ir kaip vyksta gyvenimas skruzdėlyne, važinėjomės dviračiu ant lyno kelių metrų aukštyje ir daug kitų dalykų. Pavyko išsiaiškinti, kaip veikia įvairūs fizikos dėsniai, lankytis chemijos laboratorijoje, kur stebėjome atliekamą eksperimentą. Apsilankėme ypatingame sferiniame planetariume, kuriame stebėjome planetas ir milijonus žvaigždžių. Patirti neišdildomą įspūdį, lyg skrietume beribėje visatoje, padėjo Japonijos išradėjo Takayuki Ohiro sukurtas projektorius „Megastar". Ohiro išradimas, kaip pasaulyje daugiausiai žvaigždžių aprėpiantis projektorius, įtrauktas į Gineso rekordų knygą. Šiame centre sukuriama neįtikėtina, kvapą gniaužianti realybės iliuzija derinant specialiuosius efektus ir erdvinį vaizdą.
Po nepaprastai įdomių ir įsimintinų pamokų AHHAA mokslo centre išėjome pasivaikščioti po Tartu senamiestį. Tartu – senas, antras pagal dydį Estijos miestas, kuris daugumai yra žinomas kaip universitetinis miestas. Žymiajame Tartu universitete mokėsi ir lietuvių rašytojas Jonas Biliūnas. Tartu turi nepaprastai gražų, savitą senamiestį, kuriame yra skirtingų epochų pastatų. Senamiestyje išvydome viduramžius menančių namų ir bažnyčių, klasicizmo stiliaus pastatų, supančių universitetą, bei praėjusio amžiaus funkcionalizmo architektūros pavyzdžių. Gera buvo pasivaikščioti po paslaptingas, nostalgiškas, alsuojančias nepaprasta ramybe priemiesčių gatveles.
Palikę žiemišką Estiją, klegantys, labai linksmi ir laimingi, nes viena diena mums dovanojo gausybę įspūdžių, grįžome namo.

WP_20160125_14_39_50_Pro.jpg WP_20160125_14_57_07_Pro.jpg WP_20160125_17_05_17_Pro.jpg WP_20160125_17_20_08_Pro.jpg WP_20160125_17_24_38_Pro.jpg