IMG 0216Ką slepia pavadinimas socialiniai įgūdžiai? Jie apibūdinami kaip gebėjimas:
- sugyventi su kitais asmenimis bei jų grupėmis, užmegzti ir plėtoti tarpasmeninius ryšius, rasti kompromisus, mokėti spręsti problemas;
- mokytis, dirbti ir kurti kartu su kitais asmenimis, padėti jiems, įtikinti ir patraukti siekiant įgyvendinti bendrą tikslą;
- dalyvauti tautos ir bendruomenės gyvenime, rūpintis aplinka.
Į mokyklą ateina vaikai sukaupę labai skirtingą socialinę patirtį. Vieni jų lankę priešmokyklinio ugdymo grupę, kiti – auklėti namuose; vieni vienturčiai, kiti – turi brolius ir seseris; vieni bendravę su bendraamžiais, kiti – tik su suaugusiais. Visa tai sąlygoja vaikų socialinių įgūdžių formavimąsi bei jų taikymą gyvenime.

Socialinių įgūdžių ugdymo klasės, esančios Prienų ,,Revuonos“ pagrindinės mokyklos Specialiojo ugdymo skyriuje, yra vienintelės visame Prienų rajone, kurios gali priimti mokinius, baigusius 10 klasių ir ugdytus pagal indivualiąją ugdymo programą, kuriems užvertos kitų mokyklų durys. Tik šiose klasėse jiems yra suteikiama galimybė ugdytis toliau, plėsti savo žinias, formuoti socialinius įgūdžius.
Per ilgametę savo darbo patirtį supratau, kad ugdymo metodai, tokie, kaip imitacija, tyrinėjimas, patirtinis mokymas, didaktinis žaidimas, projektai, kūryba, pasakojimas, darbas grupėse, diskusija, demonstravimas, pokalbis, edukacinės išvykos tinkamiausi ugdant specialiųjų ugdymosi poreikių turinčius mokinius.
Kiekvienais mokslo metais įprasta socialinių įgūdžių ugdymo klasės aplinka dažnai pavirsta ,,virtuve“, ,,kūrybinėmis dirbtuvėmis“, ,,parduotuve“ ar ,,turgeliu“ - daug pamokų vedu netradiciniais būdais ir metodais, netradicinėje aplinkoje, taip norėdama išjudinti mokinius, sukelti didesnę mokymosi motyvaciją.
Taip pat šios pamokos vyksta ir netradicinese aplinkose: mokyklos bibliotekoje, valgykloje, artimiausioje mokyklos aplinkoje. Vasario 28 dieną mokiniai kartu su mokytoja D. Miliauskiene ir padėjėja D. Meier lankėsi AB ,,Swedbank“ Prienų padalinyje, kur mus maloniai priėmė ir apie banko paskirtį, veiklą, teikiamas paslaugas papasakojo agro vadybininkė D. Banionienė,kuriai esame dėkingi. Sužinojome, kaip ir kada, kokią galima atsidaryti sąskaitą, kaip naudotis bankomatu. Kovo 7 dieną pamokos vyko irgi netradicinėje aplinkoje – keliavome mokytis su pagalba ir savarankiškai apsipirkti: domėjomės prekių kainomis, jų nukainavimu, mokėmės savarankiškai pasitikrinti prekių kainą, naudotis liftu, esanačiu pekybos centre, susimokėti už prekes, naudotis nuolaidų kortele. Mokiniai stengėsi savarankiškai išsirinkti reikiamą prekę, sužinoti jos kainą, palyginti su panašiom prekėm, išrinkti pigesnę. Taip mes nusipirkome produktus salotų ir sumuštinių gaminimui, kuriuos vėliau patys pasigaminome grįžę į mokyklą.

IMG_0163.JPG IMG_0171.JPG IMG_0177.JPG IMG_0181.JPG IMG_0204.JPG IMG_0212.JPG IMG_0215.JPG IMG_0216.JPG