20180425 105523Jubiliejiniais metais toliau tęsiant pažintį su Lietuva 5-10 spec. ir socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniai su auklėtoja ir klasių mokytojomis lankėsi Rumšiškių liaudies buities muziejuje. Mokiniai susipažino su kiekvienam lietuvių regionui priklausiančiais savitais papročiais. Bendras visu regionų bruožas – aptverti gėlių darželiai apie aukštaičių ,žemaičių, dzūkų ir suvalkiečių šaudais dengtų sodybų . Mokinius žavėjo mediniai stalo įrankiai, moliniai indai, kraičio skrynios, tautiniai rūbai. Vaikai įdėmiai klausėsi gidės pasakojimo apie to meto žmonių darbštumą, tvarkingumą, torelanciją gyvenant kelioms kartoms po vienu stogu.

Teko apsilankyti neturtingo aukštaičio dūminėje troboje, be kamino, mažais langeliais, apšiečiamoje deginima balana.
Tautvydas išmėgino malimą girnomis, Rasa ir Viktorija išbandė to meto „skalbimo mašiną“, sviesto muštuvę.
Įdomu buvo senovinėje mokykloje rašyti ant lentelės - tuometinio sąsiuvinio, pavartyti senovinį vadovėlį .
Evelina, Tauvydas ir Rugilė panoro išbandyti senų laikų bausmių sistemą - pabūti nubausto mokinio vietoje: paklūpoti ant akmenukų iškėlus į viršų rankas.
Išvažiavę iš sodybų patekome į senovinį miestelį didele akmenimis grįsta turgaus aikšte su šv .Florijono statula, o aikštės pakraščiuose išsidėstę krautuvėlės, kepykla, knygynu, batų taisykla, bažnyčia, kirpykla, karčiama, seklytėlė, špitolnia...
Papildę žinių kraitį apie Lietuvos praeitį, susipažinę su to meto lietuvių gyvenimu ir buitimi, kupini puikių kelionės įspūdžių, su gera nuotaika grįžome į mokyklą.