Spausdinti

CAM00683Kur galima sužinoti kryptis ir atstumus iki visų Europos valstybių sostinių?
Kur galima surasti didžiausią pasaulyje krėslą, pilną vandens?
Kokioje vietoje įmanoma lyg laive pasisupti ant plieninio namo grindų?
Kur Lietuvoje galima sutikti meksikietę moterį, žiūrinčią į mėnulį?
Kokioje vietoje galima sugalvoti svajonę, kuriai išsipildyti padės paliesta paslaptinga figūra?
Ką reikia švelniai paglostyti, jeigu nori niekada neturėti reikalų su policija?
Kur galima pamatyti ore kabančius milžiniškus akmenis?

Į šiuos klausimus atsakyti jau gali Specialiojo ugdymo skyriaus 5-10 klasių mokiniai, gegužės 25 d. apsilankę Europos parke. Šiame šiuolaikinio meno muziejuje po atviru dangumi eksponuojama apie 100 įvairių pasaulio menininkų skulptūrų. Mokiniai žavėjosi skulptūrų įvairove – vienos prigludusios prie žemės, kitos siekia iki 10 m. aukščio, vienos užima tik metrą, o kitos išsidėsčiusios 3000 metrų plote. Mokiniams įdomu buvo sužinoti, kad skulptūroms kurti panaudota apie 1000 tonų akmens, medžio, betono ar kitų medžiagų. Ekskursijos vadovė pasakojo mokiniams apie parko įkūrimą 1993 m., pirmuosius jo eksponatus, supažindino su įdomiausiomis skulptūromis ir išmokė jas kitaip pamatyti gamtos apsuptyje. Mokiniai prisilietė prie milžiniškų „dinozauro“ kiaušinių, sugalvoję norus glostė angelo sparnus, lietė užaugusio Pinokio nosį ir remdamiesi tik lytėjimo pojūčiu užsimerkę bandė pamatyti sumažintas gigantiškų skulptūrų kopijas, skirtas neregiams.

Apsilankę vienoje didžiausių parko skulptūrų - plieniniame name – mokiniai galėjo šokinėti ant siūbuojančių namo grindų, pakeldami į orą ne tik save, bet ir kitus draugus bei mokytojas. O žengę per slenkstį po ilgo šokinėjimo pajuto, kad žemės trauka tarsi sustiprėjo 5 kartus.

Judančios mobilios skulptūros mokinius nukėlė į nerūpestingas vaikystės dienas – vaikai suposi, vartėsi, landžiojo į tunelius, važinėjosi vežimėliais, gulėsi į vaikišką linguojančią lovą ir žemyn galva rito vieni kitus dideliame rate. Mobiliosios skulptūros leido mokiniams praktiškai savo kūnu pajusti fizikos dėsnius: nesvarumo būseną, pusiausvyros ir inercijos jėgas, išbandyti ir patikrinti savo koordinacijos gebėjimus.
Smagiai pašėliojus „Mobile Games“ aikštelėje mokinių laukė edukacinė programa – „Lobio paieškos“. Pasiskirstę į dvi komandas mokiniai vedami užuominų bėgiojo nuo skulptūros prie skulptūros ir ieškojo paslėpto voko su dėlionės detalėmis. Suradę visas paslėptas detales ir sudėlioję dėlionę, abiejų komandų ieškotojai perskaitė užšifruotą slaptažodį, kuris nuvedė prie paslėpto "lobio"- dėžutės saldumynų ir atminimo dovanėlių kiekvienam parko lankytojui.
Apsilankymas tokioje unikalioje vietoje, kur gamta, menas ir žmogus egzistuoja kaip vieninga visuma, suteikė specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams ne tik daug netikėtumų ir įspūdžių, bet leido pasijusti gamtos dalimi, susieti save su istorija, laikmečiu ir kultūra.

CAM00683.jpg CAM00687.jpg CAM00694.jpg CAM00697.jpg CAM00723.jpg CAM00725.jpg CAM00729.jpg CAM00731.jpg CAM00738.jpg CAM00741.jpg