Spausdinti

IMG 20200220 124737Artboardlogo lt 1Vasario 17–21 d. keturiolikos švietimo darbuotojų iš „Ąžuolo“ progimnazijos, „Revuonos“ pagrindinės mokyklos, „Žiburio“ gimnazijos ir Švietimo skyriaus komanda dalyvavo antruosiuose „Erasmus+“ programos strateginės partnerystės projekto „Šiuolaikiški mokymo(si) ir vertinimo metodai – kelias į asmeninę pažangą“ dalyvių mokymuose, kurie šįkart vyko Portugalijoje, UNESCO saugomame Douro regione esančioje Alijo savivaldybėje. Regionas garsėja portveinu, alyvuogių aliejaus ir vyno gamyba yra pagrindinis Alijo savivaldybės gyventojų verslas.

Šis projekto partnerių iš Lietuvos, Ispanijos ir Portugalijos susitikimas buvo ypatingas – projekto veikloms persiritus į antrąją pusę, jau tikrai yra kuo pasidžiaugti. Mokymai prasidėjo Agrupamento de Escolas D. Sancho II mokykloje. Direktorius Carlosas M. T. Peixoto su mokyklos projekto komanda bei mokiniais pristatė Portugaliją, Alijo savivaldybę, mokyklos ir projekto veiklas. Mokytojai supažindino su Portugalijos švietimo sistema ir matematikos mokymo programa. Visi projekto partneriai jau turėjo ką pasakyti ir kuo didžiuotis – aptarė pasiekimus, pristatė vieni kitiems tarpinius projekto veiklų rezultatus ir virtualias pamokas.
Antrosios dienos užsiėmimai mokykloje atskleidė, kad yra ko siekti. Dalyviai stebėjo pamokas: „Žiburio“ gimnazijos komanda – vyriausiųjų klasių, „Ąžuolo“ progimnazijos mokytojai – pagrindinio ugdymo, o „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojų grupė – pradinių ir 6 klasės matematikos pamokas. Vyriausiųjų ir viduriniųjų klasių mokinių pamokos labiau akademinės, o žemesniųjų klasių pamokose buvo daug žaidybinių elementų, mokiniai naudojosi informacinėmis technologijomis bei papildoma vaizdine medžiaga. Pastebėjome, kad mokykloje yra daug įvairių mokymo priemonių: išmaniosios lentos, planšetės, stacionarūs kompiuteriai, priemonės geometrinėms figūroms konstruoti. Mokiniai dažnai naudojasi įvairiomis mokomosiomis kompiuterinėmis programomis, kurios skirtos erdviniams kūnams konstruoti, grafikams braižyti, mokinių kūrybiniams darbams atlikti. Mokiniai mokėsi praktiškai, grupėmis, žaidimo forma atlikdami nurodytas užduotis ir darydami argumentuotas išvadas, demonstruodami, kaip geba bendradarbiauti, dirbti savarankiškai, kūrybiškai. Supratome, kad yra kur tobulėti – Portugalijos mokyklų patirtį savo pamokose ruošiamės panaudoti ir mes. Apie švietimo, matematikos mokymo(si) panašumus ir skirtumus daug diskutavome oficialaus priėmimo Alijo savivaldybėje metu.
Kartu su projekto partneriais aplankėme duonos ir vyno kelio muziejus, stebėjome ir patys dalyvavome duonos kepimo procese. Vykome į vynuogių augintojų ir vyno gamintojų ūkį, kuriame susipažinome su vyno gamybos procesu. Pastebėjome, kaip branginamos tradicijos – ir jauniausioji karta puikiai perima senelių ir prosenelių patirtis, geba dalyvauti versle ir pristatyti to verslo istoriją.
Mokymų savaitė baigėsi susitikimu viename iš Agrupamento de Escolas D. Sancho II mokyklos pradinių skyrių – Pinhajo pagrindinėje mokykloje. Pinhajo mokykla yra labai gražioje vietoje, iš kurios atsiveria nuostabus Portugalijos peizažas: plati vingiuojanti Douro upė ir Portugalijos kalnai su vynuogynų terasomis, alyvmedžiais ir akmenuotais šlaitais. Mokykloje mus pasitiko patys mažiausieji šios mokyklos mokiniai (4–5 metų) ir įteikė origamio darbelius. Susipažinome su mokyklos veiklomis, 7 klasių mokiniai pristatė projektinius matematikos darbus, kuriuose užšifruotas žymus mokslininkas ir Fibonačio skaičiai ar kitos skaičių sekos, bei grafine tapyba papuoštą klasės sieną – matematikos ir menų projektą. Diena buvo skirta stebėtoms realioms ir virtualioms matematikos pamokoms aptarti, tolesniems projekto įgyvendinimo žingsniams planuoti. Diskutuodami kaip niekad pajutome tarptautinio bendradarbiavimo galią, kai lygindamas panašumus ir atrasdamas skirtumus randi sprendimus, kaip sukurti geresnį švietimą vaikams.
Po darbingos dienos aplankėme Pinhajo traukinių stotį, gėrėjomės Casal de Loivos lankytinomis vietomis prie gražiosios Douro upės, taip pat vykome į aukščiausią apžvalgos aikštelę. Paskutines susitikimo savaitės valandas praleidome Alijo mieste, kur Favaios vyno namuose vyko atsisveikinimo vakaras su portugališkomis XIX a. tradicijomis ir šokiais.
O į Prienus parsivežėme pozityvų žinojimą, kad tikrai turime kuo džiaugtis ir didžiuotis. Kartu – ir pasiryžimą tobulėti, siekti geresnės švietimo kokybės. Šalia viso to – tikėjimą, kad bendradarbiaudami atrasime geriausius sprendimus.

IMG_20200219_101043.jpg IMG_20200219_102047.jpg IMG_20200219_102430.jpg IMG_20200219_102819.jpg IMG_20200219_103244.jpg IMG_20200220_124737.jpg