×

Įspėjimai

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/MM-2020-2021/2020-antikorupcijos-diena
Spausdinti

3Minint Tarptautinę antikorupcijos dieną Prienų “Revuonos” pagrindinės mokyklos bendruonemė turėjo galimybę, nuotoliniu budu, dalyvauti antikorupcinėje - prevencinėje paskaitoje.
Nuoširdžiai bendrabarbiauti sutiko Prienų rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Edita Kubilienė ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto ir vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Vidas Ogulevičius. Kompetetingi svečiai mokiniams ir mokytojams išsamiai papasakojo apie korupcinius atvejus policijos darbe, kokių pokyčių ėmėsi norėdami sumažinti kurupcinės veiklos atvejų. Išgirdome įdomių moksliniais tyrimais pagrįstų faktų, kad moterys yra mažiau linkusios į kurupcinę veiklą, todėl jų skaičius policijoje padidėjo. Paliestos buvo ir kitos sritys, ne tik policija, kuriose dažnai matome kurupcijos apraiškas. Vidas Ogulevičius sakė, jog policija yra nepakanti korupcijai tiek sistemos viduje, tiek ir jos išorėje. Vadovaujasi principu – nulinė korupcija. Tai reiškia, kad policijos pareigūnai negali būti nors truputį korumpuoti.

Džiaugiamės, kad pareigūnai savo patirtimi pasidalino su mokiniais atsakinėdami į jų užduodamus klausimus: kodėl pasirinko policininko profesij, kokius didžiauisus (pinigine verte) kontrabandininkus teko sučiupti Prienų krašte, ar patiems buvo siūlomi kyšiai, kokie didžiausi, ir daugybę kitų klausimų. Aktyviausiems diskucijos dalyviams buvo pažadėti prizai.
Pareigūnai vykdydami prevencinę veiklą nuolat ogranizuoja konkursus, kuriuose kviečia dalyvauti ir mokinius, bendruomenes. Siekdami atkreipti gyventojų dėmesį į kurupcijos problemą kuria įvairius informacinius leidinius, lankstinukus.
Paklausus mokinių apie korupcijos kainą buvo spėliojama kiek ji galėtų kainuoti. Kaina būna dažnais atvejais labai, labai didelė. Svečiai pateikė pavyzdžių, kai korumpuoti pareigūnai nepatikrino ir į oro uostą leido patekti teroristams, kurie įvykdė išpuolį. Šis atvejis pareikalavo nemažai žmonių gyvybių.
Todėl atsisveikindami pareigūnai citavo N. Makiavelio mintis, kad “ visuomenei, alinamai korupcijos, ypač sudėtinga išlikti laisvai”, “teisingos priemonės galiausiai pateisina tikslą” ir linkėjo būti atsakingiems, pilietiškiems žmonėmis.
Džiaugiamės prasminga popiete ir puikia prevencine paskaita.