Spausdinti

3Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojai rinkosi į aktų salę susitikti su lektoriumi-žurnalistu, istorinių dokumentinių filmų autoriumi Rimu Bružu. Paskaita-seminaras skiriamas Atkurtos Lietuvos 100-mečiui paminėti. Įdomu pažinti savo krašto istoriją, prisiminti svarbiausius istorinius įvykius, permąstyti valstybės kelią ir įvertinti nuveiktus darbus, pažinti valstybės kūrėjus ir suprasti vykusius procesus, juos peržvelgiant atrasti tuos tvirtus saitus, siejančius kiekvieną lietuvį su savo valstybe, skiepyti meilę ir pagarbą šalies istorijai. Mūsų mokyklai tai labai svarbu, nes 2018 m. vasario 16 d. švęsime valstybės, o gegužės 12d. – mokyklos 100 m. jubiliejų.

Rimas Bružas pasakojo apie sudėtingą mūsų valstybės kūrimosi laikotarpį, kai formavosi Lietuvos Respublikos sienos (1918 – 1939 m.): istorinės sostinės Vilniaus ir Vilniaus krašto praradimas, Palangos ir Šventosios prijungimas, Klaipėdos uosto ir krašto iškovojimas Lietuvai. Šie istoriniai įvykiai atksleidžia jaunos valstybės ryžtą kovoti už išlikimą, už teisę būti, nepaisant sudėtingų ir dažnai nepalankių aplinkybių.
Egzistavo visos sąlygos, kad Lietuva Europos žemėlapyje neatsirastų, o Nepriklausomybę įtvirtinti pavyko dėl diplomatinių pastangų ir valios. Deklaracijos valstybių nesukuria, jos iškyla ir išlieka atsidavusių, jų labui ir bendram tikslui dirbančių žmonių dėka. Teisę būti reikėjo išsikovoti visomis priemonėmis. Jauna valstybė, jos architektai ir visi ja tikėję sugebėjo sukurti stebuklą – Nepriklausomą Lietuvą.
Padėkojome paskaitos organizatoriams: direktorės pavaduotojai ugdymui R. Alaburdienei, mokytojoms I. Vincekienei, A. Lasatienei, S. Kazlauskaitei, o žurnalistui R. Bružui prisiminimui apie „Revuonos“ mokyklą įteikėme užrašų knygelę, puodelį, tušinuką su mokyklos logotipu.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg