Spausdinti

Nuo 1950 m. Pasaulio sveikatos organizacijos iniciatyva balandžio 7-oji diena yra minima kaip Pasaulio sveikatos diena. Šiais metais Pasaulio sveikatos organizacija ypatingą dėmesį skiria vienam aktualiausių susirgimų pasaulyje – cukriniam diabetui. Cukrinis diabetas - tai lėtinė liga, kuria sergant organizmas negamina insulino arba jo gamina nepakankamai, todėl gliukozės kiekis kraujyje padidėja.

Nemaža žmonių dalis net nežino, kad serga cukriniu diabetu, todėl reikia žinoti pagrindinius jo požymius: troškulys, alkio jausmas, pablogėjęs regėjimas, nuovargis, irzlumas, padažnėjęs šlapinimasis, galūnių tirpimas, kūno masės sumažėjimas. Sergant cukriniu diabetu padidėja imlumas kai kurioms infekcinėms ligoms. Dažniausiai infekcijos pažeidžia diabetu sergančiųjų odą bei šlapimo takus, padidėja kvėpavimo takų infekcijų tikimybė.

Tiksliausias ir patikimiausias būdas diagnozuoti diabetą yra specialūs gliukozės kraujyje testai, kuriuos galima atlikti gydymo įstaigose. Šiuo metu cukrinio diabeto kontrolei yra sukurta nemaža specialių preparatų, kurie kiekvienam pacientui yra parenkami individualiai, tačiau net ir vartojant geriausius vaistus negalima pamiršti kitų labai svarbių diabeto kontrolės būdų: sveikos mitybos, fizinių pratimų ir kūno svorio priežiūros, kraujospūdžio korekcijos. Mityba - vienas iš svarbiausių ligos kontrolės įrankių!

Bendri patarimai sergantiesiems diabetu:
• Stenkitės nepersivalgyti ir laikytis režimo (valgyti ne mažiau nei 5-6 k. per dieną) bei valgyti kuo įvairesnį ir sveikesnį maistą;
• Venkite situacijų, sukeliančių emocinį stresą;
• Sportuokite! Nereikia persistengti, bet labai svarbu sportuoti kasdien. Dietos laikymasis ir fizinis krūvis padės sumažinti insulino poreikį.