Spausdinti

Kovo 24-oji – Tarptautinė tuberkuliozės diena. Tuberkuliozė – infekcinė liga, perduodama oro lašeliniu būdu. Ši liga yra klastinga, kadangi pradžioje nusiskundimų sveikata būna nedaug, tačiau negydomas tuberkulioze sergantis žmogus gali mirti.

Užsikrėsti šia liga galima bet kur, tačiau tik apie dešimtadalis užsikrėtusiųjų suserga. Neatsparumą infekcijai gali nulemti padidėjęs stresas, gretutinės ligos, patirtos operacijos, nusilpusi imuninė sistema.

Pirmieji požymiai, kurie leidžia įtarti ligą, yra kosulys, silpnumas, prakaitavimas nakties metu, nesmarkus karščiavimas (kelias savaites ar mėnesius be aiškios priežasties kūno temperatūra pakilusi iki 37,5˚C), kartais skausmas krūtinėje ar padidėję limfmazgiai. Jeigu kosulys nepraeina daugiau kaip per tris savaites, būtina pasikonsultuoti su gydytoju. Pasitikrinti ypač svarbu tiems, kurių šeimos nariai serga arba anksčiau sirgo tuberkulioze ar kurie turėjo sąlytį su sergančiu tuberkulioze asmeniu.

Esant minėtiems požymiams, tuberkuliozės diagnozė nebūtinai bus patvirtinta, tačiau užsitęsus bet kuriai ligai, visada kreipkitės į gydytoją, kad liga nesikomplikuotų.

Susirgus labai svarbu tinkamai gydytis, laikytis visų gydytojo reikalavimų, vartoti paskirtus vaistus, laikytis asmens higienos. Taip pat viena svarbiausių atsparumą ligoms ir sveikatą nulemiančių sąlygų yra tinkamas sveikas maistas, grūdinimasis, fizinis aktyvumas, miego ir poilsio režimas. Kitaip tariant, sveikas gyvenimo būdas padės priešintis tuberkuliozės sukėlėjui.

Attachments:
Download this file (stop TB_A2_4.pdf)Stop TB.pdf[ ]3266 kB
Download this file (Uzdenk kosuli_A2_3.pdf)Užsidenk kosulį.pdf[ ]1534 kB