Spausdinti

Kas yra gripas?
Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Tai viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ligų. Peršalimas dažnai painiojamas su gripu. Nors simptomai panašūs, tačiau šios ligos labai skirtingos. Įprastai peršalimas didelio pavojaus sveikatai nekelia, tačiau gripas gali baigtis netgi mirtimi.

Kaip užsikrečiama gripu?
Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga staiga, vidutiniškai per 48 val.
Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Kaip apsisaugoti nuo gripo?
Viena iš veiksmingiausių priemonių prieš gripą - skiepai. Tai efektyviausia priemonė, padedanti išvengti gripo susirgimų ir rimtų komplikacijų. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui.

Tačiau ne mažiau svarbu ir stiprinti imunitetą, todėl rekomenduojama:
• Dažnai plaukite rankas (prieš ir po valgio, pasinaudoję tualetu, išsipūtę nosį ar grįžę iš lauko).
• Kosėdami ir čiaudėdami užsidenkite burną, nosį ir nebijokite to paprašyti kitų. Virusai su iškosėtais ar iščiaudėtais lašeliais sklando nedideliu atstumu (iki 1 metro).
• Vėdinkite ir drėkinkite patalpas (ypač tada, jeigu patalpų oras sausas). Būtinai kasdien atidarykite langus ir išvėdinkite klases, namus.
• Valgykite sveiką maistą. Jeigu mityba bus nevisavertė, organizmui trūks vitaminų ir mineralinių medžiagų.
• Pakankamai miegokite. Mokyklinio amžiaus vaikams reikia vidutiniškai 8-10 valandų miego.
• Būkite fiziškai aktyvūs (kasdien bent po pusvalandį aktyviai pajudėkite).
• Venkite streso. Įrodyta, kad nuolatos stresą patiriantys žmonės dažniau serga ne tik peršalimu, bet ir kitomis ligomis.
• Neperšalkite. Jei lauke žvarbus vėjas, stenkitės kuo mažiau kvėpuoti pro burną, kuo mažiau kalbėti. Reikėtų dėvėti sezonui tinkančius drabužius (geriau - natūralaus pluošto) ir drėgmės nepraleidžiančius batus.
• Susirgus kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerkite daug skysčių, likite namuose.

Attachments:
Download this file (gripas.png)Gripas ar peršalimas.png[ ]100 kB