Spausdinti

taisyklingalaikysenaNuolat žavimės taisyklinga ir grakščia šokėjų, sportininkų, modelių laikysena. Pasitempęs žmogus visada atrodo gražesnis, sveikesnis, energingesnis, labiau savimi pasitikintis. Deja, dažnas iš mūsų išsitiesia tik sulaukęs pastabos.

Laikysena – tai sveikatos atspindys. Nuo jos priklauso ne tik kūno grožis, bet ir krūtinės ląstos, dubens, galūnių kaulų ir vidaus organų vystymasis. Svarbu atminti, kad taisyklingos laikysenos didžiąja dalimi yra išmokstama.

Taisyklingos laikysenos požymiai:

• Tiesi nugara;
• Galva ir kūnas vienoje vertikalioje linijoje;
• Pečiai truputį atitraukti atgal ir nuleisti žemyn;
• Mentės vienodame aukštyje ir vienodu atstumu nuo stuburo;
• Simetriški fiziologiniai stuburo išlinkimai;
• Simetriška krūtinės ląsta;
• Kojų ilgis vienodas;
• Kojos ir dubuo tiesūs;
• Nėra plokščiapėdystės.

Netaisyklinga laikysena – ne tik išorinis defektas, ji taip pat gali išprovokuoti arba paskatinti nugaros ir krūtinės skausmus, nuovargį ir silpnumą, sąnarių skausmus, virškinimo sutrikimus, širdies ir kraujotakos sistemų sutrikimus, galvos ir kaklo skausmus, kvėpavimo sutrikimus, imuninės sistemos susilpnėjimą, nutukimą ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų.

Norėdami išvengti šių ligų, pirmiausia turėtume pradėti stiprinti nugaros raumenis, tai padaryti padės 7 efektyvūs žingsniai:
1. Nuolat kontroliuokite savo laikyseną. Tiek sėdint, tiek stovint – prie blogų įpročių greitai įprantama. Einant pro veidrodį visada save nužvelkite ir išsitieskite.
2. Reguliariai keiskite padėtį. Jei tenka ilgiau būti vienoje padėtyje, pavyzdžiui, pamokų metu sėdėti mokykliniame suole arba ruošiant pamokas prie rašomojo stalo, pasistenkite daryti pertraukas arba keisti kūno padėtį: kas 15 minučių pakeiskite nugaros ar kojų padėtį, pasirąžykite ar padarykite mankštą suole.
3. Nešant kuprinę išnaudokite abu pečius. Susireguliuokite kuprinės diržus ir juos užsidėkite ant abiejų pečių. Sunkų krepšį ar lagaminą stenkitės nešti pakaitomis tai viena, tai kita ranka.
4. Nesnūduriuokite priešais televizorių. Snūduriuodami nekeičiame padėties, net jei jaučiamės nepatogiai.
5. Venkite avėti aukštakulnius batus. Avint aukštakulnius pakinta normali stuburo kreivė ir pakreipiamas dubuo, o tai gali prisidėti prie kelių sąnarių ir apatinės nugaros dalies problemų.
6. Sportuokite ir darykite nugaros mankštą. Ilgai sėdint ir nekeičiant padėties nugaros raumenys įsitempia, todėl itin svarbu jiems padėti – daryti nugaros raumenis stiprinančią mankštą, kurią galima atlikti net ir sėdint suole.
7. Jei norite priprasti prie taisyklingos laikysenos, tačiau nuolat pamirštate išsitiesti, pasinaudokite atminties inkaro metodika, susikurkite sau naudingas asociacijas:
Susigalvokite daiktą ar vaizdą kurį dažnai matote (tai gali būti, pavyzdžiui, durys, žmonės ar bet kas kitas). Keletą minučių mintyse gyvai įsivaizduokite save stovintį tarpduryje ir gražiai pasitempusį arba išsitiesusį, kai esate šalia kito žmogaus ir kalbate su juo.
Jei viską teisingai atliksite, kiekvieną kartą, kai eisite pro duris arba sutiksite kitą žmogų, prisiminsite, kad turite pasitempti. Jei taip neatsitinka, pakartokite pratimą, pasitelkę daugiau vaizduotės ir ilgesnį laiką.