Spausdinti

21Asmens higienos įgūdžiai žmogui dažniausiai suformuojami vaikystėje. Labai svarbi asmens higienos procedūra yra rankų plovimas, užkertantis kelią daugelio infekcijų plitimui. Rankų higiena būtina pasirūpinti kiekvienam. Rankas plauname ne tik tam, kad jos būtų švarios, bet ir tam, kad apsaugotume save ir aplinkinius nuo užkrečiamųjų ligų. Jau vaikus nuo mažens turime pratinti plautis rankas, kad įgytų šiuos paprastus higienos įgūdžius. Todėl mokyklos tualetų su prausyklomis patalpose bei pradinių klasių kabinetuose prie praustuvų pakabintas Higienos instituto parengtas plakatas "Kaip plauti rankas?".

Visada nusiplaukite rankas pasinaudoję tualetu, važiavę viešuoju transportu, grįžę iš lauko, parduotuvių bei lietę pinigus, jeigu žaidėte, glostėte gyvūnėlius. Rankas plautis reikia ir prieš valgio gaminimą ir prieš valgant. Nusiplaukite rankas lietę žalią, neapdorotą mėsą, žalius kiaušinius, po namų ruošos, šiukšlių tvarkymo ir išnešimo bei bendravimo su ligoniu. Jei kosėdami ar čiaudėdami prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas. Būtinai laikykitės rankų švaros pakeitę kūdikio sauskelnes, prieš ir po žaizdos tvarstymo.

Rankų plovimas vien vandeniu nėra efektyvus - vanduo negali pašalinti tokių nešvarumų sudėtinių dalių kaip riebalai, aliejai ar baltymai. Plaukite rankas su muilu ir vandeniu, kas efektyviai pašalins daugelį mikroorganizmų, atsitiktinai patekusių ant rankų ir galinčių sukelti ligas. Taip pat nepamirškite, kad moksleivių nagai turi būti nukirpti trumpai ir apvaliai.