Spausdinti

20170210 130541 8erasmus logotipasMokyklos mokytojų komanda dalyvavo „Erasmus+“ programos kursuose „Inovatyvūs mokymo metodai“, kurie vyko Graikijoje, Pireaus mieste.
Šiemet Europa švenčia „Erasmus+“ programos 30-metį. Didžiausia ir sėkmingiausia įvardijama Europos Komisijos švietimo ir jaunimo programa Lietuvoje startavo 1999 metais. Programa „Erasmus+“ apima visas Europos Sąjungos švietimo, profesinio mokymo, jaunimo ir sporto finansavimo programas: „Mokymosi visą gyvenimą“ programą, programą „Veiklus jaunimas“ ir penkias tarptautines bendradarbiavimo programas. Jos tikslas suteikti paramą mokymo ir mokymosi metodų gerinimui, naujoms mokymo programoms, švietimo įstaigų darbuotojų ir su jaunimu dirbančių asmenų profesiniam tobulėjimui bei skatinti aktyvesnį įmonių ir švietimo įstaigų bendradarbiavimą.
Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla siekia įgyvendinti savo viziją – tapti šiuolaikine ir modernia mokykla, ugdančia skirtingų gebėjimų ir poreikių vaikus, sudarančia sąlygas kiekvienam patirti sėkmę, mokančia gyventi ir veikti besikeičiančiame pasaulyje. Todėl 2016 metais ji teikė paraišką dalyvauti konkurse Mobilumo mokymosi tikslais projektams (KA1) Švietimo ir mokymo srityje ir gavo finansavimą projektui „Mokausi mokyti kitaip“.

Projekto esmė – pagerinti ugdymo(si) kokybę tobulinant pamoką. Pamokose dirbant su skirtingų gebėjimų ir poreikių vaikais bei įgyvendinant įvairias ugdymo programas, svarbu gebėti taikyti naujus mokymo metodus ir įrankius, tinkamai organizuoti mokymo ir mokymosi procesus, sudarančius sąlygas kiekvienam patirti sėkmę bei gerinančius mokinių pasiekimus. Kadangi dalis mūsų mokykloje įgyvendinamų programų Lietuvoje yra naujos, todėl mokytojams yra labai svarbi tarptautinė patirtis ir praktinis naujausių mokymo metodų taikymas kitose šalyse. Dalyvaudami projekte siekiame ne tik gerinti pamokos kokybę taikant inovatyvius mokymo metodus, bet ir ugdyti mokinių informatinį mąstymą, plėsti tarptautinį bendradarbiavimą, ieškoti partnerių tolimesniems projektams ir tobulinti bendravimo užsienio kalba kompetencijas.
Lapkričio mėnesį du mokyklos mokytojai Vokietijoje gilinosi į gamtos mokslų dėstymo subtilybes Vokietijoje, o vasario pradžioje keturių mokytojų komanda dalyvavo Graikijoje, Pireaus mieste, vykusiuose kursuose „Inovatyvūs mokymo metodai“. Į kursus vyko keturi skirtingų sričių specialistai: mokyklos direktorė Ilona Balčiukynienė, gamtos ir tiksliųjų mokslų specialistė Dalia Skučienė, pradinių klasių mokytoja Neringa Matuizienė ir humanitarinių mokslų atstovė Vidutė Kuzmauskienė.
Kursai Graikijoje buvo labai naudingi ir informatyvūs. Grupę sudarė mokytojai iš Italijos, Kroatijos, Rumunijos, Latvijos ir Lietuvos, o užsiėmimus vedė patyrusios dėstytojos iš Didžiosios Britanijos Jean Glover ir Graikijos Peny Fylaktaki. Kadangi visi bendravome angliškai, patobulėjo anglų kalbos įgūdžiai. Kursų dalyviams buvo pristatyti inovatyvūs mokymo metodai, skatinantys mokinių susidomėjimą ir motyvaciją: projektų metodas, minčių lietus ir mąstymo žemėlapiai, bendruomenės žemėlapiai, mokymasis per dramą ir įvairias vaidybines situacijas, debatų metodas ir kiti. Lietuvos mokyklose visi šie metodai yra žinomi ir naudojami, tačiau į kiekvieną iš jų buvo pažvelgta šiek tiek kitaip. Dėstytojai stengėsi ne tik priminti pagrindinius metodo taikymo principus, bet pristatė jų kilmę, taikymo istoriją, akcentavo svarbiausius privalumus, padėjo suprasti, kaip taikyti metodus atsižvelgiant į ugdymo planą ar konkretų dėstomąjį dalyką. Visi metodai buvo išbandyti dirbant grupėse: teko kurti pamokos planus, braižyti miesto dalies žemėlapius, užrašyti diskusijos metu kilusias mintis, nusistatyti kriterijus ir pagal juos išsirinkti pačias patraukliausias idėjas, sukurti vaidybinę situaciją, kurios pagalba būtų galima pristatyti sunkiausią savo dėstomo dalyko temą, naudojant įvairias priemones sukurti ir pristatyti grupės minčių nurodyta tema žemėlapį ir atlikti daug kitų įtraukiančių ir naudingų užduočių. Taip aktyviai ir kūrybingai dirbant ne vienam kilo minčių, kaip galėtume šiuos metodus taikyti savo klasėse.
Dalykinė informacija labai svarbi, tačiau žmogus tobulėja ne tik dirbdamas, bet ir bendraudamas bei keliaudamas. Turėjome puikią galimybę pabendrauti su kitų šalių mokytojais, pasidomėti jų švietimo sistemomis, mokymo būdais, pasidalinti džiaugsmais ir aptarti iškylančias problemas bei jų sprendimo būdus. Kursų organizatoriai pasirūpino, kad mes pamatytume Pireaus miestą ir jo garsiausias vietas, o viena popietė buvo skirta ekskursijai į Atėnus – graikų ir visos Europos kultūros lopšį. Ekskursija paliko didžiulį įspūdį, gaila, kad turėjome labai mažai laiko, bet juk visada galima sugrįžti ten, kur lieka dalelė tavo širdies.

20170208_095027.jpg 20170208_113341_1.jpg 20170208_113422_1.jpg 20170208_113640.jpg 20170208_143712_1.jpg 20170208_145253.jpg 20170208_150928.jpg 20170208_153235.jpg 20170208_153740.jpg 20170208_153934_3.jpg 20170210_130541_8.jpg