Spausdinti

IMG 6209Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvauja tarptautiniame Erazmus+ projekte „Kurdami ir bendradarbiaudami džiaugiamės kultūrų įvairove“. Projekto tikslas – kūrybiškumo ugdymas, kultūrų savitumo skatinimas. Kartu su Lietuvos mokinias projekte dalyvauja mokiniai iš Lenkijos, Ispanijos, Portugalijos, Rumunijos, Turkijos. Mokinai kūrė projekto logotipą, pristatė savo šalies kultūrą (buvo šokamas liaudies šokis, dainuojama liaudies daina, filmuotą medžiagą galėjo matyti visi projeto dalyviai). Vykti į Garikiją, Salonikus, nusišypsojo laimė 6 a klsės mokiniams: Gabijai Matuizaitei, Laurynai Jankauskaitei ir Karoliui Jasulevičiui. Juos lydėjo projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja Adelė Berezovskaja, dailės mokytoja Aušra Deltuvienė ir lietuvių kalbos mokytoja Vytautė Kurtovienė. Mokiniai į Salonikus vežėsi iš keramikos pagamintus talismanus –žaismingas pelėdas, kūrė haiku (unikali Japonijos poezijos forma), turėjo perkurti pasaką „Raudonkepuraitė“, ir paruošti jos pristatymą.

Delegacijos iš Lietuvos, Lenkijos, Ispanijos, Portugalijos, Rumunijos, Turkijos ir Lietuvos atvyko į 1-ąją pradinę Triandria mokyklą (Graikijoje pradinė mokykla apima nuo 1 iki 6 kalsės), kur buvo labai svetingai sutikti. Projekto dalyviai apžiūrėjo mokyklą, aplankė visas klases, jiems moksleiviai įteikė suvenyrus, dovanėles ir gražiai pasveikino dainuodami daineles. Mokyklos fojė laukė daugybė siurprizų: mokiniai inscenizavo graikų mitus, rodė šešėlių teatro spektaklį, pademonstravo savo nacionalinius kostiumus, šoko tradicinius šokius. Mokykloje buvo organizuojamos įvairios veiklos: kūrybinio rašymo užsiėmimas, lėlių, skrtų šešėlių teatro vaidinimui, kūrimas ir gamyba, dailės užsiėmimai ir kt. Paskutinę susitikimo dieną mokiniai pristatė pasakos apie Raudonkepuraitę savo versiją, demnstravo atsivežtus savo sukurtus talismanus. Mokiniai ne tik dalyvavo įvairiose veiklose, jie apsilankė Pella ir Vergina archeologijos muziejuose, Salonikų archeologijos ir Bizantijos muziejuose, susipažino su Salonikų istoriniais ir kultūriniais paminklais, buvo priimti Salonikų savivaldybėje. Ypač įsiminė atsisveikinimo vakaras. Šventėje dalyvavo visa mokyklos bendruomenė: mokytojai, mokiniai, tėveliai, seneliai. Grojo orkestras, šokių kolektyvas šoko tradicinius graikų šokius. Tėvai visus vaišino tradiciniais graikiškais patiekalais, kuriuos buvo pagaminę patys.
Viešnagės Graikijoje metu moksleiviai gyveno svetingose šeimose. Jie turėjo galimybę pabendauti, susipažinti su graikų buitimi, kultūra.
Projektas finansuojamas Europos Sąjungos, pradėtas 2017 metų rugsėjo mėn. 7 mokyklos iš įvairių šalių įgyvendina projekto „Kurdami ir bendraudami mes džiaugiamės savo įvairove" idėją. Yra kuriami eilėraščiai, dainos, pasakos, istorijos, piešiniai, atvirukai ir jais apsikeičiama su partneriais. Šitokiu būdu bendraujant, mokymosi procesas tampa įdomesnis.
Pirmas tarptautinis susitikimas įvyko Lenkijoje, o kiti vyks Portugalijoje ir Rumunijoje. Be to, trumpi mokytojų ir mokinių vizitai vyks Ispanijoje ir mūsų mokykloje, Lietuvoje.
Tikėtinas veiklų rezultatas yra kova su išankstiniais nusistatymais, rasizmu ir ksenofobija bei atvirų erdvių įtraukimas lavinanat vaikus. Jau baigiantis pirmiems metams, projekto įtaka vaikams, mokiniams, tėvams, bendruomenei yra aiškiai pastebima. Mokykloje mokytojai kasdien kūrybiškai dirba, vis primena apie užsienio kalbų mokymosi svarbą, lavinamas mokinių analitinis mąstymas, ugdomas kūrybiškumas, plečiamas akiratis.

IMG_6209.jpg IMG_6269.jpg WP_20180525_10_12_35_Pro__highres.jpg WP_20180525_10_25_59_Pro__highres.jpg WP_20180525_20_17_00_Rich.jpg