20210502 152142Prienų "Revuonos" pagrindinės mokyklos gamtosauginio komiteto mokiniai, vadovaujami gamtosauginio komiteto koordinatorės Zitos Ferevičienės, nutarė dalyvauti respublikiniame ekologiniame konkurse “Mano žalioji palangė”.Šių metų konkursas skiriamas pirmajam lietuvių botanikui Jurgiui Ambraziejui Pabrėžai atminti. 2021-aisiais minime 250-ąsias botaniko gimimo metines, o Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė šiuos metus Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos metais. Konkurso tema ,,Mano augalo vardas“. Konkursui paasirinkome labai žinomą augalą, tai palergoniją.

Palergonija (jeronimas), dažnai augintas senelių ir prosenelių namuose, dabar vis dažniau puošia mūsų palanges. Pelargoniumas yra nuostabus kambarinis augalas. Ši gėlė turi daugybę veislių, tarp kurių garsiausios yra karališkosios. Ant mūsų palangės pražydo karališkoji palergonija, kurią dėl nuostabaus grožio mes pavadinome ,,Princesė Diana“. Mūsų močiutės šią palergoniją ankščiau dėl didelių ir gausių žiedų vadindavo broline palergonija .
Jos išvaizda tikrai karališka. Ne visiems pasiseka padaryti tokį grožį. Ši ponia teikia pirmenybę šilumai ir saulės spinduliams, norint nuolat žydėti.
Pumpurai yra gana dideli - jie gali pasiekti 15 cm skersmens. Be to, žiedynai nekyla virš viso krūmo, bet auga visų ūglių lygiu, todėl krūmas yra labai elegantiškas ir didelis, palyginti su kitais pelargonio šeimos nariais. Iš šonų yra dvi mažesnės, šilkiniais žiedais pasipuošusios, Dianos draugės dvynės bei draugė atvykusi iš Kinijos ,,Kiniška Rožė“.
Respublikinio ekologinio konkurso komisija žaliąją palangę "Princesė Diana“ išrinko originaliausia, geriausia ir iš beveik tūkstančio dalyvavusių palangių , mūsų palangė ir vėl šiais metais pateko į 30 palangių nugalėtojų sąrašą.