IMG 3499Rugsėjo 15-20 dienomis Prienų krašto muziejuje vyko edukacinių užsiėmimų savaitė „Ateik, pamatyk, sužinok, pabandyk". Šiuose renginiuose aktyviai dalyvavo Prienų „Revuonos" pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai. Ketvirtokai dalyvavo edukacinėse programose: „Žvakių liejimas"," Duonos kelias iki stalo", "Senųjų Prienų beieškant", rugsėjo 16 dieną Krašto pažinimo būrelio mokiniai edukacinio užsiėmimo „ Lino kelias iki staklių" metu sužinojo apie lino kančią.
Edukacinės programos „Žvakių liejimas" metu muziejininkė Ernesta Juodsnukytė papasakojo, kad senovėje žvakėms lieti buvo naudojamas bičių vaškas. Mokiniai iš lininių siūlų vijo „knatą" (dagtį). Šalia stovėjo ratelio ratas , prie kurio vaikai rišo „knatus" ir tada jau ištirpintą vašką pylė ant kiekvieno iš jų. Vašką pylė paeiliui, sukosi ratelis, pilnėjo žvakės. Vėliau vaikai rankiniu būdu išlygino jau išlietas žvakeles.

CAM00307.jpg IMG_3499.JPG IMG_3505.JPG IMG_3526.JPG IMG_3528.JPG IMG_3551.JPG IMG_3561.JPG
Linas rengė lietuvį nuo seno. Ir marškiniai ir rankšluostis mieliausi lininiai. Bet visą eilę darbų reikia atlikti, kad galėtum į stakles sėstis. Ilgas lino "kančios" kelias. Programos "Lino kelias iki staklių " metu vyr. muziejininkė Anelė Razmislavičienė demonstravo lino darbų procesus. Vaikai pamatė lino apdirbimo įrankius, kai kuriuos iš jų galėjo ir patys išmėginti, klausėsi pasakojimo apie lino "kančią", apžiūrėjo muziejuje saugomus lininius audinius, rankšluosčius ir juostas.
Trečiadienį ketvirtokai pravėrė Prienų krašto muziejaus "trobos", kvepiančios duona, duris. Čia juos pasitiko Duonelės kepėjėlės pasipuošusios senoviniais lietuvių rūbais. Mokiniai ne tik stebėjo duonos kepimo procesą, bet ir jame patys dalyvavo: savo mažomis rankelėmis suformavo užminkytos duonos kepalėlius, juos glostė, darė įbrėžimus, kad atpažintų savo iškeptą kepalėlį. Kol duonelė kepė ir skleidė gardžius kvapus vadovė vyr. muziejininkė A. Razmislavičienė mokinius supažindino su ilgu duonos keliu, – nuo dirvos įdirbimo, javų pasėjimo, iki iškeptos duonos padėjimo ant balta staltiese dengto stalo. Iš muziejaus kiekvienas išsinešė savo dar šiltą duonos kepalėlį, kartu išnešė ir meilę bei pagarbą duonai.
Edukacinių programų ciklą "Revuonos" ketvirtokai baigė penktadienį išvyka po Prienų miestą. Kartu su Prienų krašto muziejaus muziejininke E. Juodsnukytė aplankė Prienų parką, „Revuonos" malūną, Prienų tiltą, Prienų Kristaus apsireiškimo bažnyčią, pavaikščiojo po buvusio „dvaro" teritoriją, susipažino su šiame mieste gyvenusiais žymiais , nusipelniusiais Lietuvai žmonėmis. Vaikščiodami Vytauto ir Kęstučio gatvėmis klausėsi pasakojimų apie miesto praeitį , sužinojo naujų dar negirdėtų Prienų miesto istorijos faktų.
Prienų „Revuonos' pagrindinės mokyklos pradinukai ir jų mokytojos dėkoja Prienų krašto muziejui už suteiktą galimybę dalyvauti edukacinių užsiėmimų savaitėje „Ateik, pamatyk, sužinok, pabandyk".