DSC 3501Kovo 10 dieną Specialiojo ugdymo skyriuje vyko netradicinio ugdymo diena „Keturiasdešimties paukščių diena". Nuo senų laikų Lietuvoje kovo 10-ąją buvo švenčiama 40-ties paukščių diena tikint, jog 40 paukščių rūšių iš Lietuvos išskrenda žiemoti, o pavasarį tiek pat jų sugrįžta į gimtą kraštą. Visus tą rytą įžengusius į mokyklą pasitiko ant sienos nutūpę skrendančių paukščių siluetai, kuriuos kaip edukacinę kompoziciją ruošė 5-7 specialiosios klasės mokiniai kartu su mokytoja Vida.

Netradicinės dienos veiklos buvo įvairios: lavinamųjų ir socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniai su savo mokytojomis dieną pradėjo klausydamiesi etnologės Gražinos Kadžytės pasakojimo „40 paukščių diena" ir sužinojo šios dienos reikšmę žemei ir gamtai. Vėliau mažiausieji mokiniai kartu su vyresniaisiais gamino paukščius pagal paruoštą trafaretą. Vieni dirbo savarankiškai, kitiems reikėjo didesnės ar mažesnės mokytojų ir padėjėjų pagalbos. Mokiniai labai stengėsi išpuošti savo gaminamus paukštelius kuo gražiau, naudojo pačias įvairiausias priemones ir technikas. Išpuoštiems paukščiams reikėjo sparnų, kuriuos taip pat savo rankomis lankstė kiekvienas mokinukas. Paukščiai pasipuošė margaspalviais sparnais, o vaikai, lavindami smulkiosios motorikos įgūdžius, išmoko lankstyti popierines vėduokles-sparnus.
Vėliau 1 - 7 lavinamųjų klasių mokiniai klausėsi pasakų apie paukščius. Vyresnieji 8 - 10 lavinamosios klasės mokiniai tuo metu įdėmiai žiūrėjo filmą apie pavasarį, o peržiūrėję filmą visi dar labiau ėmė jo laukti. O kad laukimas būtų malonus jie kartu su mokytoja Ramune aplikavo kregždę. Tai labai kruopštus ir atidus darbelis. Socialinių įgūdžių ugdymo klasės mokiniai su mokytoja Aurelija, tobulino paukščių atpažinimo iš giesmės įgūdžius, o vėliau žaidė žaidimą „Paukščių loto". Visi stengėsi surinkti kuo daugiau taškų, buvo labai azartiški.
Kol specialiojo ugdymo skyriuje vyko netradicinės dienos veiklos lavinamųjų ir socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniams, specialiųjų klasių mokiniai su mokytoja Inga, padėjėja Kristina ir socialine darbuotoja Aukse lankėsi Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centre. Jų tikslas - iškepti visiems skyriaus mokiniams 40 bandelių, kurios simbolizuoja keturiasdešimties paukščių sugrįžimo šventę. Mokiniai raugino mieles, maišė ir minkė mielinę tešlą, o kol ji kilo gamino paukščius: karpė, piešė, aplikavo, lankstė sparnus. Bandeles darė įvairių formų ir jas gardino šokoladu, cinamonu, džemu, razinomis, riešutais ir aguonomis. Kol bandelės kepė, mokiniai gražino savo paukštelius, klausėsi įrašytų paukščių garsų.
12 val. vyko netradicinės ugdymo dienos aptarimas. Mokiniai pristatė paruoštus savo paukštelius, pasakojo, ką sužinojo apie 40 paukščių dieną, mėgdžiojo paukščių garsus bei minėjo Lietuvos paukščius, kuriuos jau atpažįsta. Specialiųjų klasių mokiniai, grįžę iš vaikų dienos užimtumo centro su garuojančių bandelių lėkštėmis, pavaišino mokinius ir darbuotojus savo keptomis kvepiančiomis, minkštutėmis bandelėmis.
Po pietų mokykloje likę mokiniai kartu su auklėtojomis Birute ir Elona „sutupdė" keturiasdešimt pagamintų paukščių specialiojo ugdymo skyriaus koridoriuje, kurie džiugins mus iki mokslo metų pabaigos ir primins prasmingą 40-ties paukščių dieną.

20150309_122855.jpg 20150309_124758.jpg DSC_3497.JPG DSC_3501.JPG DSC_3505.JPG IMG_4588.JPG