imagesAklieji mokomi vaikščioti, naudojantis baltomis lazdelėmis, todėl jiems skirta diena pavadinta šiuo vardu. Pasaulinė baltosios lazdelės diena Lietuvoje pradėta minėti nuo 1992 metų, kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga tapo Pasaulio aklųjų ir silpnaregių sąjungos nare.
Visi norime turėti sveikas, toli ir arti gerai matančias bei žvalias akis. Deja, dažnai per daug dėl jų nesistengiame. Juk akys, kaip ir kitos mūsų kūno dalys, turi raumenis, kuriuos reikia mankštinti.

Kompiuteris, televizorius, knyga – nėra akių priešai

Didelis akių nuovargis atsiranda todėl, kad mūsų akys nėra prisitaikiusios ilgą laiką iš taip arti žiūrėti į vieną tašką. Dažnai prisėdę prie kompiuterio ar įdomios knygos net pamirštame mirksėti, o ką jau bekalbėti apie ilgai trunkantį spoksojimą. Pamėginkite laikyti įtempę valandą rankos raumenį, greitai nuvargsite. Akys kaip jau minėjome nėra išimtis – jų raumenukai taip pat turi turėti atokvėpio ir mankštos valandėles.
Svarbiausia, dirbdami prie kompiuterio, žiūrėdami televizorių ar skaitydami knygą, turime daryti pertraukėles, kadangi mūsų akys nuvargsta. Kas 45-50 min. pailsinti akis 5-10 min. žiūrėdami pro langą ar tiesiog į tolį. Dvi tris minutes žiūrėkite pro langą į tolį, pamirksėkite. Pasiūlykite ir kolegoms – atlikti pratimus drauge bus žymiai smagiau.

Atstumas tarp ekrano ir akių

Skaitant atstumas tarp akių ir knygos turi būti toks, kad raides matytumėte be pastangų. Jauniems žmonėms normalus atstumas yra nuo 25 iki 30 centimetrų, vyresniems – 60-70 centimetrų. Dirbant prie kompiuterio, atstumas tarp akių ir vaizduoklio, priklauso nuo vaizduoklio įstrižainės. Jei įstrižainės skersmuo 15 colių, atstumas tarp ekrano ir akių turi būti ne mažesnis kaip 60-70 centimetrų. Kuo didesnis ekranas, tuo didesnis ir atstumas.
Taip pat saugokite akis nuo išsausėjimo, išsausėjęs oras išdžiovina akis ypač stipriai: jas skauda, peršti, rytais būna sunku atsimerkti. Oro drėkintuvas gali būti puiki išeitis orui drėkinti bei apsaugoti akis nuo išsausėjimo.
Tad saugokime ir mylėkime savo akis!