4Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sausio, vasario mėnesiais vykdė projektą „Pradinių klasių mokinių ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų regėjimo sistemos organų sutrikimų profilaktika". Šio projekto tikslas – mažinti mokinių regėjimo sistemos organų sutrikimų paplitimą Prienų miesto bei rajono ugdymo įstaigose.

Regėjimo sutrikimai – dažniausia moksleivių sveikatos problema. Regos problemos ne pirmus metus iš eilės užima svarbią vietą moksleivių sergamumo struktūroje. Dar labiau baugina tai, jog akinukų ar kitokio akių gydymo vis dažniau prireikia patiems mažiausiems. Dažniausi vaikų regos sutrikimai - trumparegystė, toliaregystė, astigmatizmas, žvairumas, ambliopija („akis tinginė"). Dažnai akių negalavimus sukelia akių pervargimas ar paprasčiausiai regos higienos taisyklių nesilaikymas: netaisyklingai skaitoma ar rašoma (per mažas atstumas iki objekto), netaisyklingai sėdima sukryžiavus kojas ar palenkus vieną koją po savimi (dažniausiai taip sėdi vaikai), nepakankamai geras bendras patalpos ir vietinis darbo vietos apšvietimas, ilgas darbas kompiuteriu, besaikis televizoriaus žiūrėjimas ir kt.

Tačiau jei vaikui reguliariai profilaktiškai tikrinamos akys, šios ydos nesunkiai nustatomos ir gydymo rezultatai būna geri. Regos sutrikimų riziką galime sumažinti laikydamiesi pagrindinių regos higienos taisyklių, nuolatos saugodami ir stiprindami savo akis. Taip pat negalima paneigti mitybos svarbos tiek bendram organizmo vystymuisi, tiek akių būklei.
Prienų „Revuonos" pagrindinės mokyklos priešmokyklinio ugdymo grupės bei pradinių klasių mokiniai buvo kviečiami dalyvauti visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Rositos Stasiukaitienės pamokėlėse, kaip saugoti ir stiprinti akis. Užsiėmimų metu buvo akcentuojami veiksniai, teigiamai ir neigiamai veikiantys mūsų regėjimą. Vaikai buvo mokomi akių mankštos pratimų, kuriuos galėtų atlikti reguliariai savo kasdieninėje veikloje. Taip pat vaikai atliko akių higienos užduotėles, kurios padėjo geriau įsiminti informaciją. Pamokėlių pabaigoje buvo parodytas nuotaikingas animacinis filmukas „Žirafa ir akiniai".
Į šio projekto vykdymą aktyviai įsitraukė ir pedagogės: Vida Dubikovienė, Danutė Baranauskienė, Daiva Jonykienė, Asta Simanaitienė, Virginija Abramavičienė, Danutė Moisejevienė. Šios pedagogės dalyvavo vienos akademinės valandos teorinėje ir praktinėje paskaitoje apie regėjimo sutrikimus bei profilaktiką, kurią vedė gyd. Aušra Ališauskienė. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė ir pedagogės pasisėmusios naudingos informacijos padės mokiniams tausoti jų akių sveikatą! Stebėdamos mokinių elgesį mokykloje galės laiku atpažinti regėjimo silpnėjimo požymius ir apie tai informuoti tėvus.
Tėveliai taip pat turėtų nuolat stebėti savo vaikus, atkreipti dėmesį į tai, ar nėra kokių nors požymių, galinčių rodyti silpną ar silpstantį vaiko regėjimą. Vaiką riekia stebėti - galbūt jis įtartinai dažnai mirksi, skaitant ar rašant užsidengia vieną akį, žiūri pakreipęs galvą, vedžioja pirštu skaitant ar dažnai „pameta" skaitymo vietą, akytės ašaroja, yra paraudusios, vaikšto prisimerkęs ar bandydamas įžiūrėti daiktus prisitraukia pernelyg arti. Taigi jeigu akyse pradedamas jausti skausmas, ašarojimas, padidėjęs jautrumas šviesai, susilieja vaizdas ar akys ima raudonuoti – nedelsiant kreipkitės į akių gydytoją!

1.JPG 2.JPG 2015_01_07.JPG 3.jpg 4.JPG